Hörschaden: Auslöser, Symptome, Prävention

Klausos pažeidimas: sukėlėjas, simptomai, prevencija

Klausos žala paprastai atsiranda dėl paveldimų veiksnių, triukšmo dėl ligos ar dėl amžiaus. Tai darydami, alters- ir triukšmo klausos praradimas yra viena iš labiausiai paplitusių formų. Didėjant amžiui, klausos funkcija palaipsniui mažėja dėl susidėvėjimo, šis procesas gali sukelti rimtą žalą dėl per didelės ar per ilgos, apskretėlio padėties.

Pirmieji klausos pažeidimų požymiai gali tinnitus , nesuvokia aukštų tonų taip pat sunkumai suprasti pokalbius su fono triukšmu. Dažniausiai dažniausiai paveiktas 4000 Hertz dažnis, tačiau pažeidimai laipsniškai plinta į kitas vietas.

įgimta klausos žala

Priežastys, kodėl vaikai gimsta su klausos žala. Viena vertus, genetiniai veiksniai yra tipiškas veiksnys. Bet net nėštumo metu ir gimimo metu vaiko žala gali sukelti klausą. Kai kuriais atvejais neįmanoma visiškai nustatyti įgimtos klausos pažeidimų. Jei nuo gimimo padaryta žala, tai dažnai daro rimtą poveikį kalbos vystymuisi. Ankstyvajam pripažinimui, užtikrinančiam greitą gydymą ir sušvelnintą sąlygą, turėtų būti naudojamas naujagimio klausos patikrinimas.

klausos žala dėl triukšmo

Per didelis triukšmas gali sugadinti plaukų reikšmės ląsteles vidinėje ausyje, nes jis susiaurino kraujagysles. Dėl to plaukų ląstelės yra mažiau tiekiamos krauju ir patiria deguonies trūkumą. Deguonies trūkumas savo ruožtu apsaugo nuo tinkamos plaukų ląstelių funkcionalumo, būtent nervo dirgiklių persiuntimą. Plaukų ląstelių pažeidimas yra nepataisomas. Tačiau to galima išvengti dėvint klausos apsaugą, pakankamas klausymo pertraukėles ir išvengiant triukšmo. Tai ypač taikoma darbams ar pomėgiams, kurie sukelia didelį triukšmo taršą.

Jei klausos pažeidimą sukelia triukšmas,
kalbama apie triukšmo klausos praradimą .

klausos pažeidimai iš ausinių

Triukšmas yra ne tik darbe, bet ir kasdieniame gyvenime. Muzikos klausymas čia ypač pabrėžiamas, kuris ne visada vyksta vidutinio klimato apimtimi. Klausos pažeidimai iš ausinių įvyksta, kai ausys yra ultragareiktos per ausines su per didele garsia muzika per ilgesnį laiką. Aktyvuojami įspėjimai apie išmanųjį telefoną apie muzikos apimties tinkamumą yra praktinė gairė.

klausos žala per garsią muziką

garsi muzika nenaudojant ausinių taip pat gali būti kenksminga. Garsios muzikos klausos žala daugiausia teikia pirmenybę koncertams, festivaliams ir klubams. Šiuose renginiuose muzika grojama 100 dB ar daugiau tūrio, todėl aiškiai jos klausos -simpatiškoje srityje. Jei dažniau lankotės tokio pobūdžio renginiuose, turėtumėte pagalvoti apie klausos apsaugos dėvėjimą.

klausos žala po koncerto

klausos žala po koncerto paprastai būna laikini. Paprastai jie išreiškia nuobodų klausos ir ausų triukšmą, kuris vėl išnyksta per kelias valandas. Tačiau ilgainiui klausos žala gali pasireikšti pati, nes klubuose ir koncertuose yra ypač tomų, kuriems jau prireiktų apsauginių priemonių darbo vietose.

klausos žala, kiek db?

Remiantis potvarkiu darbo vietoje, darbdaviai per 8 valandas turi nustatyti savo darbuotojų klausos apsaugą per 8 valandas. Nuo 85DB faktinį apsaugos dėvėjimą jau turi patikrinti darbdavys. Todėl galima manyti, kad ilgalaikis tūris gali sukelti klausos pažeidimą virš 80 dB. PSO taip pat rekomenduoja eksponuoti daugiau kaip 100 db kiekį ne ilgiau kaip 15 minučių per dieną.

Kuri yra klausos žala?

Kaip jau nurodyta įvade, yra įvairių tipų klausos žala. Iš esmės skiriasi garso sensacija, garso laidumas ir kombinuotas klausos praradimas. Šis straipsnis .

Pateikia išsamią klausos žalos tipų apžvalgą

Vaikų ir paauglių klausos žala

vaikų ir paauglių klausos žala vis dažniau būna. Be paveldimos sąlyginės klausos žalos, čia yra ir triukšmas. Minėtam amžiaus diapazonui yra potencialiai kenksmingų triukšmo šaltinių, ypač laisvalaikio srityje. Neigiamas pasekmes galima užkirsti

antibiotikų klausos pažeidimas

Nikotinas, alkoholis, taip pat įvairūs vaistai gali turėti įtakos klausai. Medicinos srityje įtariama, kad bakterinių infekcijų antibiotikai sukelia klausos praradimą. Ypač kritikuojami aminoglikosido antibiotikai. Naudojant šį antibiotiką, gali būti pakenkta jutiminių plaukų ląstelėms vidinėje ausyje, kurios yra atsakingos už triukšmą. Rizika daugiausia susiję su naujagimio priešlaikiniais kūdikiais.