Exostosen: Ursachen, Symptome und Behandlung

egzostozės: priežastys, simptomai ir gydymas

egzostozės yra gerybiniai kaulų augimai, kurie gali atsirasti kaulinėje išorinio ausies kanalo dalyje. Jie taip pat dažnai vadinami ausų kanalų lytimis ar banglentininkais, nes jie ypač dažnai pasireiškia vandens sporto entuziastams, tokiems kaip banglentininkai, narai ir plaukikai. Šie kaulų augimai atsiranda, kai ausies kanalas yra veikiamas šalto vandens per ilgesnį laiką.

priežastys ir kilmė

Tikslios egzostozių priežastys nėra visiškai išaiškintos, tačiau manoma, kad šaltas vanduo skatina šių kaulų augimo vystymąsi. Jei ausų kanalas yra veikiamas šalto vandens reguliariai ir ilgesniam laikui, kaulų audinio slėgis padidėja, o tai gali sukelti uždegimą. Osteoblastai, ląstelės, atsakingos už kaulų augimą, gali būti stimuliuojamos taip, kad sudarytų naują kaulų medžiagą, kuri galiausiai lemia egzostozes.

simptomai

Daugeliu atvejų egzostozės lieka nepastebėtos, kol gydytojas aptiks gydytojo metu. Kol ausų kanalas nėra visiškai apaugęs, jie nesukelia jokių simptomų. Tačiau jei ausies kanalas yra iš dalies užblokuotas, nuo ausies gali būti sunkiau pašalinti vandenį ar ausų vašką, o tai gali sukelti uždegimą. Tai gali sukelti skausmą ir niežėjimą ausyje, taip pat klausos sutrikimą.

diagnozė

Ausies nosies ir gerklės gydytojas (ENT gydytojas) gali diagnozuoti egzostozes. Atliekama oskopija arba ausies veidrodis, siekiant patikrinti ausies kanalo būklę. Otoskopijoje ausų kanalui ir ausies kanalui ištirti naudojamas įtaisas, vadinamas otoskopu. Matomas ausies kanalo susiaurėjimas arba egzostozių buvimas.

gydymas

Jei egzostozės nesukelia simptomų arba sukelia tik nedidelius simptomus, nereikia gydymo. Tačiau jei atsiranda tokių simptomų kaip skausmas ar klausos sutrikimai, norint pašalinti egzostozes, gali prireikti operacijos. Operacijos metu kaulų augimas pašalinamas, kad vėl atidarytų ausies kanalą. Operacija atliekama atliekant vietinę nejautrą ir paprastai yra paprasta intervencija.

prevencija

Geriausias būdas išvengti egzostozių ausies kanale yra prevencija. Vandens sportininkai ir žmonės, kurie dažnai maudosi ar naršo šaltame vandenyje, turėtų dėvėti klausos apsaugą, kad apsaugotų ausų kanalą nuo ilgalaikės žalos, kurią sukelia šaltas vanduo. Tinkami klausos konservantai yra ausų kištukai, ausų apsaugos pareigūnai arba specialūs neopreno dangteliai, dengiantys ausies kanalą.

Taip pat svarbu reguliariai valyti ausų kanalą, kad būtų išvengta uždarbio kolekcijų, kurios gali blokuoti ausies kanalą ir sukelti uždegimą. Kai kurios namų gynimo priemonės, tokios kaip aliejaus lašinimas į ausies kanalą, gali padėti išspręsti ausies vašką ir palengvinti jį pašalinti. Tačiau svarbu į ausies kanalą neįkišti aštrių daiktų ar medvilnės tamponų, nes tai gali pažeisti ausies kanalą ir sukelti infekcijas.

fazit

Eksostozės ausies kanale yra dažna vandens sporto entuziastų ir žmonių, kurie dažnai plaukia ar naršo šaltame vandenyje, komplikacija. Šie kaulų augimai paprastai būna gerybiniai, tačiau kartais sukelia tokias komplikacijas kaip pasikartojančios infekcijos, skausmas ir klausos praradimas. Norint išvengti komplikacijų, paprastai būtina pašalinti egzostozes. Geriausias būdas išvengti egzostozių ausies kanale yra prevencija, naudojant klausos apsaugą ir reguliarų ausies kanalo valymą.