Was ist eine akustische Täuschung?

Kas yra akustinė apgaulė?

Galbūt jūs žinote, kad ne visada galite pasikliauti 100 % savo jutimo suvokimu. Jūs tikrai žinosite tipišką optinės apgaulės reiškinį. Jums taip pat žinoma „Fata Morgana“. Tai sukuria dydžio ar patalpų iliuziją. Taip pat yra norimų reprezentacijų, kurios yra labai populiarios mene, atvirukuose ar kalendoriuose, pavyzdžiui.

Tačiau daug mažiau žinoma, kad taip pat yra akustinė apgaulė . Kartais aiškinate tonus, kuriuos suvokiate iš savo aplinkos, nes kartais jūs interpretuojate labai skirtingai, nei jie yra realybėje. Mūsų vadove sužinosite keletą pavyzdžių.

uždengti tonai

Atsitinka, kad tuo pačiu metu galite išgirsti du tonus, kurie labai mažai skiriasi pagal ūgį. Tada jūs tik suprantate garsiau stimulą. Lemiamas veiksnys yra tas, kad vienas iš šių dviejų tonų yra daug garsesnis už kitą.

Protingi MP3 formato išradėjai pasinaudojo šia akustine apgaule. Jei grojama muzika, dalį tonų galima tiesiog palikti. Kai kurie žmonės vis tiek paima keletą tonų. Tai vaidina svarbų vaidmenį skaitmeninant. Duomenų perdavimas taip pat turi įtakos procese. Kuo mažesni failai, tuo geriau. Tuomet norint išsaugoti muzikos failus ar greičiau perduoti internete, būtina tik minimalus erdvės reikalavimas.

„Shepard Skala“ akustinis reiškinys

So -Skalled Shepard Scale susijęs su akustiniu reiškiniu, kuriame tuo pačiu metu žaidžiami keli tikslai. Tonai yra skirtingi. Tačiau kadangi tūris keičiasi laiku, kaip klausytojas, jūs jaučiate, kad išgirsite skalę. Tiesą sakant, jūs girdite tik tuos pačius tonus, ir kiekvienas iš šių tonų turi skirtingą tūrį. Internete rasite daug gražių garso pavyzdžių. Poveikis, kurį galite suvokti, atrodo labai futuristinis. Menininkai taip pat atsisako šios apgaulės, pavyzdžiui, fortepijono kūriniuose. Šį reiškinį kartais netgi naudoja organų vamzdžiai tam tikroms melodijoms. Tai sukuria labai plūduriuojančią garso patirtį.

melodijos su paslaptingu fonu

Diana vokiečių kalba yra gerai žinoma Amerikos muzikos psichologė. Savo tyrimuose ji nustatė, kad paprastai neįmanoma atpažinti savavališkai pasirinktų melodijos fragmentų be nuoseklaus konteksto. Tačiau kai tik subjektas išgirdo visą muzikos kūrinį, jis gali išvesti visą melodiją iš fragmentų. Jei reikia, jūsų smegenys gali pridėti trūkstamų ištraukų. Tada jūs girdite visą dainą galvoje, nors iš jos galite suvokti tik atskirus tonus.

Stereofonie

erdvinis garso efektas

Specialų kambario garso efektą galima sukurti naudojant stereofonie . Iš esmės tam reikalingos tik dvi skirtingos garsiakalbių sistemos, kurios atkuria tonus. Įmanomai kontroliuojant, kyla iliuzija, kad garso šaltinis bus kambaryje kažkur kitur, nei yra iš tikrųjų. Šis ypatingas efektas dažnai naudojamas kine ar koncerte.

3D animacijoms tai tampa ypač įdomu. Tada prie optinės iliuzijos pridedamas erdvinis vaizdas. Būtina sąlyga, kad triukšmai dedami tiksliai į reikiamą vietą. Dėl susidarančio įspūdžio jums atrodo realistiškesnis ir kartais beveik nebegalite atskirti filmo ir tikrovės.

Specialusis McGurko efektas

Ar tikrai žinote, kad galite tiksliai išgirsti tai, ką kažkas sako? Jei esate tikrai tikras, galite tai išbandyti su McGurk efektu. Tai labai įdomi akustinė apgaulė: klausymo patirtis yra uždengta optiniu suvokimu. Remiamas veiksnys visada yra tas, kokį judėjimą kalbėtojas daro savo burnoje. Jūs iš tikrųjų tikite, kad girdite kitus žodžius. Tačiau saugoma garso seka nesikeičia.

Esant tokiam efektui, jūs netgi galite nesąmoningai skaityti net lūpas, tačiau jums reikia šiek tiek praktikos, kad būtų galima tiksliai atpažinti.

spengimas ausyse kaip apgaulė

Viena iš geriausiai žinomų ir nemaloniausių akustinės apgaulės yra tinnitus . Tai iš tikrųjų yra fantominis triukšmas jūsų ausyje. Galite juos išgirsti, bet jų tikrai nėra. Akaras gali jus labai erzinti. Ypač tada, kai ausyse pasirodo nuolatinis, jis tampa tikrai nepatogus.

spengimas ausyse yra:

  • Avarijos
  • Išklausymo trauma per trumpą ar ilgalaikę perkrovą
  • Stresas

Akies ausyse, skirtingi gydymo metodai yra tinkami, pavyzdžiui, narkotikų, psichologiniai ar fiziologiniai gydymo būdai.

Klausos aparatas taip pat gali prisidėti prie sėkmingo jūsų spengimo ausyse.